Nieuwsbrief nr 07
Januari 2014

SBMK-activiteiten 2014

Picture

Deze nieuwsbrief bestaat uit de SBMK-agenda voor 2014. Welke activiteiten staan voor het komend jaar op stapel?


Februari
Introductiedag medewerkers beheer en behoud hedendaagse kunst
13 Februari, 10:00 - 17:00 uur, Van Abbemuseum

Beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunst, wat komt daar bij kijken? Ben jij of is je collega nieuw in het museum? Of werken jullie er al langer, maar heb je behoefte aan meer informatie rond conservering, restauratie en presentatie? SBMK organiseert op 13 februari voor de tweede keer een studiedag/workshop van een dag om je wegwijs te maken in de wereld van beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunstwerken.

Op deze dag gaat het niet alleen om wat je zou moeten weten en waar je informatie kunt vinden, maar vooral ook om welke vragen je zou moeten stellen en aan wie. Aan de orde komen begrippen als besluitvorming, conditie, registratie, documentatie, (her)installatie, biografie van het kunstwerk en de modellen die daarvoor bestaan. Je werkt op locatie aan een case study. Alle theoretische aspecten worden teruggekoppeld naar praktijksituaties. Schrijf je in en doe mee!
docenten Ingeborg Smit, restaurator Moderne Kunst Rijksmuseum Twenthe, Christiane Berndes, conservator Collecties Van Abbemuseum, Paulien ’t Hoen, coördinator SBMK
prijs Deelname aan de introductiedag kost 220 euro. De dag is gratis voor medewerkers van musea die jaarlijks en bijdrage betalen aan de SBMK.

NB De introdag van 13 februari is al bijna vol: er is nog één plek. Wees er dus snel bij! Als je deze keer buiten de boot valt, kom je op de wachtlijst te staan voor een volgende keer.

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

Maart
Brainstorm uitnodiging
SBMK-platform; kennis genereren en kennis delen
20 Maart, 10:00 - 13:00 uur, EYE Film Instituut

Afgelopen jaren is een tiental complexe kunstwerken uit Nederlands collecties de revue gepasseerd bij de balansgroep, die inmiddels is omgedoopt tot SBMK-platform vanwege de verwarring die de naam Balansgroep opleverde, met name in het buitenland.
Met restauratoren, conservatoren en onderzoekers is de problematiek rond conservering, restauratie, en (her)installatie van deze werken uitgebreid besproken en gedocumenteerd. Herhaaldelijk komen er vragen uit het veld om deze kennis beschikbaar te stellen aan het veld.
Graag nodigen we iedereen uit die bij de balansgroep betrokken is (geweest) om mee te denken hoe we dit het beste kunnen doen. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de (on)mogelijkheden van het verspreiden van informatie vanuit de instellingen die de cases hebben ingebracht en eventuele ‘off the record’ persoonlijke inbreng van de deskundigen aan tafel. Schrijf in via info@sbmk.nl.

Voor meer informatie over het platform en een lijst van cases, zie de website van de sbmk.

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

April
Plastics wrap up
Kunststofdag
3 april, Stedelijk Museum Schiedam.

Dit voorjaar organiseren SBMK en RCE een dag waarop de verschillende materialen die afgelopen jaren aan de orde zijn geweest, allemaal nog eens langskomen aan de hand van de werken met kunststoffen die opgenomen zijn in de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 in het Stedelijk Museum Schiedam. Als je hierbij wil zijn, laat het ons weten via aanmelden@sbmk.nl.
  Agenda
februari, maart, april, juni, september, oktober, november, en dan 2015...Juni
Digital Art Force
Studiedag over digitale kunst
in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en DEN
— datum en locatie nog te bepalen

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

September
Introductiedag medewerkers beheer en behoud hedendaagse kunst
Zie februari
— datum en locatie nog te bepalen

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

Oktober
Seminar over Richard Serra in Museum Boijmans van Beuningen.
De bijeenkomsten van het SBMK-platform over Waxing Arcs (1980) en diverse andere beelden van Serra in Nederlandse collecties, leverden zoveel interessante informatie op dat Museum Boijmans Van Beuningen een expositie maakt over Waxing Arcs en samen met de SBMK een Serra-symposium organiseert. Heb je interesse? Laat het vast weten met een e-mail.
— datum nog te bepalen

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

November
SBMK-dag
— datum en locatie nog te bepalen

– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

en dan 2015...
Op de planning voor 2015 staan:
— kunststofdag over lijmen
— themadag over dia-werken.
Wil je dat we je op de hoogte houden hierover?
Laat het ons weten via info@sbmk.nl
– - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –
     


Als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, meldt u zich dan hier af.