englishSBMK-dag 2024 & OH-SMArt symposium
The Artist Interview Revisited

vrijdag 29 november 2024
Universiteit van Amsterdam

Het belang van oral history is groot voor het beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunst. Bijna 25 jaar geleden startte SBMK samen met ICN (nu onderdeel van RCE) het Pilotproject Kunstenaarsinterviews, één van de belangrijkste resultaten van het baanbrekende symposium Modern Art: Who Cares? Het boek The Artist Interview, wordt nog altijd gebruikt voor het houden van interviews, maar het ontsluiten ervan is lang minder in beeld geweest. Het is wat minder aantrekkelijk, vraagt tijd, precisie en expertise, en blijft daarom helaas vaak achterwege.

Is het interview is opgenomen? Even snel met de smartphone of met professionelere apparatuur? Zijn die opnames na jaren nog te bekijken en te beluisteren? En bruikbaar voor digitale onderzoeksmethoden? Hoe transcribeer je en wat betekent dit voor begrip van de informatie? Is ‘zachte’ communicatie ook ergens genoteerd? De mate van ergenis, gehaastheid, blijdschap, lichaamshouding, twijfel of nadenken geeft ook allerlei informatie. En niet te vergeten: is de informatie ook te lezen, horen, bekijken door externen of latere generaties? Zijn er afspraken gemaakt over het delen van het interview?

Dit is het thema van de SBMK-dag 2024, die we samen met de UvA organiseren in verband met het driejarige project Oral History - Stories at the Museum Around Artworks (OH-SMArt 2022-2025). Het project is gericht op het gemakkelijk vinden, duurzaam opslaan en hergebruiken van interviews in musea op nationaal niveau, zodat collectiestukken met de juiste informatie goed verzorgd kunnen worden. De data moeten zó opgeslagen worden dat onderlinge uitwisseling tussen verschillende systemen probleemloos gaat. Daarmee wordt voldaan aan de door de UNESCO omarmde FAIR Data Principles - Findable, Accessible, Interoperable, Reusable. Het project OH-SMArt wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam | UvA onder leiding van Sanneke Stigter, in samenwerking met Beeld en Geluid, DANS-KNAW, Universiteit Twente | UT en verschillende musea en SBMK-partners. Financiering komt van het Platform voor Digitale Infrastructuur voor Social Sciences and Humanities (PDI-SSH).

Naast onze Nederlandse collega’s zullen Duitse, Oostenrijkse, Engelse en Amerikaanse erfgoed professionals vertellen over hun ervaringen, methoden en technieken over het opslaan en het toegankelijke maken van de interviews. De ochend zal plenair verlopen met ‘s middags verschillende workshops waaruit je kunt kiezen. De dag zal dus voornamelijk in het engels plaatsvinden.

Op donderdag 28 november, voorafgaand aan de SBMK-dag, zal er een besloten expertmeeting FAIR use of Artist Interviews for Conservators and Curators plaatsvinden. Aansluitend vind er een presentatie plaats in Stedelijk Museum Amsterdam van Amerikaanse gastsprekers Ursula Davila-Villa & Miranda Samuels bij een kunstwerk van Cecilia Vicuña op zaal. Daarvoor is beperkt plaats, snel aanmelden is raadzaam! De bevindingen van de expertmeeting worden meegenomen in de SBMK-dag.

Prijs
De SBMK-dag 2024 & OH-SMArt symposium kost € 125 excl btw en € 60 excl btw voor studenten. De dag is gratis* voor een aantal medewerkers van musea die jaarlijks een bijdrage betalen aan de SBMK. (Kijk bij financiering voor de voorwaarden).
Ben je geïnteresseerd? Meld je aan via het aanmeldformulier. Inschrijving voor de werksessies doen we ter plekke.

De presentatie na de expertmeeting in het Stedelijk Museum Amsterdam op donderdag 28 november, 16:30 uur is gratis.
LET OP slecht beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je aan!


* i.v.m. lunch & borrel mogen gratis deelnemers van partners tot 3 dagen van tevoren gratis annuleren. Daarna worden er kosten in rekening gebracht à 50 euro per deelnemer
>> aanmelden SBMK-dag


gerelateerde projecten
Kunstenaarsinterviews

gerelateerde publicaties
The Artist Interview

gerelateerde website
Oral History – Stories at the Museum around Artworks (OH-SMArt)

documenten