english

Rafaël Rozendaal, Into Time, 2012 | Museu da Imagem e do Sol, Sao Paulo

symposium Transformation Digital Art

donderdag 18 februari 2016 t/m vrijdag 19 februari 2016
LIMA Amsterdam

Behoud van born-digital / software based art
Digitale kunstwerken vormen een aparte groep in museumcollecties. Musea en bezoekers hebben niet veel ervaring in het omgaan met deze kunstwerken. Beheer, behoud en presentatie ervan is grotendeels onbekend terrein, terwijl musea en kunstenaars kennis nodig hebben voor dit kwetsbare digitale deel van het moderne erfgoed. Hoe kunnen ze digital born-artworks in de toekomst toegankelijk houden?

De behoefte aan nieuwe infrastructuren
Digitale kunst en cultuur is standaard, doordringend en wordt voortdurend ontwikkeld. De innovatieve gebruikers van deze nieuwe technologieën zijn mediakunstenaars, beeldend kunstenaars, hedendaagse componisten, fotografen, architecten en ontwerpers. Opkomende technologie biedt kunstenaars steeds nieuwe artistieke platformen, mogelijkheden en uitdagingen voor interactie met het publiek. Onlosmakelijk verbonden is het feit dat de zich steeds verder ontwikkelende innovatieve technologie van vandaag het erfgoed van de toekomst is. Een toekomst die zeer snel verouderd raakt. De versnelde zeer technische aard van born digital art heeft behoefte aan nieuwe infrastructuren en innovatie die specifiek zijn voor zijn digitale aard, zoals acquisitie, documentatie, bewaring, presentatiebeleid, praktijk en protocollen.

Symposium
In de eindpresentatie van het project Transformation Digital Art organiseren SBMK en LIMA een internationaal symposium om softwaregebaseerde kunstbehoud aan te pakken. Dit project was gebaseerd op onderzoek en case-study's uit verschillende collecties, met de nadruk op werken van de Nederlandse kunstenaar / digitale pionier Peter Struycken, met een voorbeeldfunctie voor andere born-digital kunstwerken. Praktische protocollen, duurzame opslag en bewustwording van het brede publiek worden gerealiseerd in dit gezamenlijke onderzoeksproject. We willen onze praktijk, ervaring, opvattingen en resultaten delen met professionals die werkzaam zijn op het gebied van conservatie en toegang tot digitale kunst en cultuur. Tijdens deze twee dagen worden internationale state-of-the-art methodologieën en technologieën gepresenteerd en besproken. Het programma bestaat uit keynotes, workshops, paneldiscussies en een korte film.
gerelateerde projecten
Transformatie Digitale Kunst, Peter Struycken

gerelateerde publicaties
Transformatie Digitale Kunst
film Digital Art Who Cares?

documenten