english

Petra Blaisse, ‘Damask’ | Stedelijk Museum Amsterdam

SBMK dag 2015

dinsdag 10 maart 2015
TextielMuseum, Tilburg

Textiel in hedendaagse kunst /
Textiel als hedendaagse kunst


Inhoud
Tijdens de SBMK-textieldag onderzoeken we gezamenlijk de mogelijkheden voor de conservering en restauratie van textiel in hedendaagse kunstcollecties in Nederland. De studiedag biedt een podium voor het presenteren van voorbeelden, het stellen van vragen en het uitwisselen van kennis. Denk aan werk van Mike Kelly, Louise Bourgois, Michael Raedecker, Petra Blaisse en Berend Strik. Maar ook aan Arte Povera kunstenaars en mode-ontwerpers als Viktor en Rolf en Iris van Herpen. Aan de orde komen vragen als: waarin verschilt de conservering en restauratie van traditionele en eigentijdse textiele materialen? Hoe ga je om met hedendaagse grootformaat wandkleden? Waar ligt de overlap van textiel en kunst, wanneer ligt de nadruk op het textiele object, wanneer op de betekenis, het concept of de kunstvorm? Als je een voorbeeld hebt van, een vraag over of een probleem met een hedendaags kunstwerk waarvan textiel een belangrijk onderdeel vormt: breng het in op deze dag!

Programma
Het programma bestaat uit:
Lezingen en presentaties over naaiwerk en stiksels in schilderijen, beelden van wol, katoen, nylon en kunstbont, chemische analyse van textiele kunststoffen, restauratiemogelijkheden voor textiel in hedendaagse kunst.
Bezoek aan het textiellab en/of tentoonstellingen Body Jewels , Zero in kwadraat, Art Nouveau Damast.
Paneldiscussie met een aantal gerenommeerde textielrestauratoren en –conservatoren, die reageren op de ingebrachte vraagstukken en cases.

Daarnaast is er ruimte voor het ontmoeten van zowel (aankomende) vakgenoten als (oud-) collega’s en de inventarisering van wensen, aandachtpunten en cases voor toekomstige SBMK-activiteiten op het gebied van textiel.

Door wie
Conservatoren, restauratoren en onderzoekers delen hun ervaringen, vragen en oplossingen. Zij zijn afkomstig van verschillende museum- en bedrijfscollecties in Nederland, de Universiteit van Amsterdam, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, SRAL en/of hebben een eigen bedrijf als restaurator.

Kosten
De dag kost 95 euro, inclusief lunch en borrel. Het studententarief is 50 euro. Als je werkt voor een organisatie die jaarlijks een bijdrage levert aan SBMK, is de dag voor jou waarschijnlijk gratis. (Zie ‘Kosten SBMK-activiteiten’).
gerelateerde activiteiten
SBMK-dag 2020
SBMK-dag 2018
SBMK-dag 2017
SBMK-dag 2016
SBMK-dag 2014
SBMK-dag 2013
SBMK-dag 2012
SBMK-dag 2011
SBMK-dag 2008
SBMK-dag 2005

documenten